17 Kasım 2019 Pazar

ÇANAK ÇÖMLEK SANATI HÜNERLİ ELLERDE HAYAT BULDU

Tarsus Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün 'Kaybolan Meslekleri Destekleme Projesi' kapsamında yok olmaya yüz tutmuş 'Çanak Çömlek Sanatı' Tarsus’un tek 'Çanak Çömlek' ustası Eyüp Makal'ın hünerli ellerinde yeniden hayat buldu.

Tarsus Halk Eğitim Müdürlüğü'nün 'Kaybolan Meslekleri Destekleme Projesi' kapsamında Tarsus'ta ki evinin bir bölümünü 'Çanak Çömlek Atölyesi' olarak düzenleyen Eyüp Makal burada açılan kurs ile 15 kursiyere ders vermeye başladı.
Türkiye genelinde yok olma noktasına gelen 'Çanak Çömlek Sanatı'nı babasından öğrendiği tekniklerle günümüze kadar getiren ve yaşatmaya çalışan Tarsus'un tek kalan 'Çanak Çömlek' ustası Eyüp Makal yaptığı açıklamada; "Tarsus Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kursla 150 yıllık 'Çanak Çömlek Sanatı'nın bir sonraki kuşaklara aktarılması için mücadele ediyoruz. Şuan 15 kursiyerimiz var. Bu sayıyı artırarak Tarsus'a ve ülkemize güzel sanatkarlar yetiştireceğimize inanıyoruz. Kurs açıldıktan sonra güzel tepkiler alıyoruz. Bize müracaat edenler oluyor. İllaki kayıt olmanız gerekmiyor. Onlara da kucak açıyoruz. Şu an benim babamın yetiştirdiği ustalardan kimse kalmadı. Tarsus'ta Cereciler Meydanı olarak bilinen yer bu işi yapan 75- 80 ustayı barındırdığı için bu ismi almıştı. Şuana kadar bu ustalar işi bırakmış ya da başka mesleğe geçmişler. Biz inşallah devletimizin desteği ile bir sonraki kuşaklara taşımanın gayretindeyiz" dedi.
'Çanak Çömlek Sanatı' kursuna katılan öğrencilerde; 'iki haftadır kursa geliyoruz. Bu iki haftalık süreçte top düzeltmeyi, şekil vermeyi, tezgahta dengeyi ve hamur yoğurma ile yapıştırmayı öğrendik. Sanat terapi gibidir. Farkındalık için bu kursu seçtik. Kaybolan değerler arasındaki bu mesleğin yaşamasını istiyoruz. Tarsus'un tek 'Çanak Çömlek' ustası Eyüp Makal'ın yanında olmaktan dolayı onur duyuyoruz. Milyarlarca para verip çamura yatmaktan sanatsal dokunuşlarla çamura şekil vermek daha iyidir. 'Çanak Çömlek Sanatı' aynı zamanda etkili bir tedavi yöntemidir.' dediler.

Çamuru adeta dans eder gibi hazırlayan kursiyerlerin renkli görüntüleri ilgi çekerken, özellikle bayan kursiyerlerin fazla olması 'Çanak Çömlek Sanatı' ustası Eyüp Makal'ı mutlu ediyor. Ellerinin hamuru ile çamurdan şahane eserler çıkartan kursiyerler, bu mesleğin kuşaktan kuşağa yaşatılmasını istiyorlar.
                     

Okan ÇALIŞKAN - TRT

Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder