18 Ekim 2023 Çarşamba

TARSUS İLÇE İNSAN HAKLARI KURULU 2023 YILI EKİM AYI TOPLANTISINI YAPTI

Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu 2023 yılı Ekim ayı toplantısını Kurul Başkanı ve Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu başkanlığında Tarsus Ashabı Kehf Uygulama Oteli Restaurant'ında yaptı. 

Toplantıda 2023 yılı Eylül ayı toplantısında alınan kararlar ve yapılan etkinlikler değerlendirildi. 2023 Eylem Planı ve Çalışma Takvimi'ne göre Kasım ve Aralık aylarında bulunan önemli gün ve hafta etkinliklerinin yapılabilirliliği değerlendirildi. Toplantıya misafir olarak katılan 29 Ekim Kadınları Derneği Tarsus Şubesi temsilcisi ve Yenilikçi Öğretmen Eğitim-Kültür Derneği'nin temsilcisi yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

Toplantıda, Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu tarafından Gazze’deki bir hastanenin İsrail tarafından hedef alınmasını kınama açıklaması yapıldı. Açıklamada;

"İsrail’in bugün Gazze’de çoğunlukla kadın, yaşlı ve çocukların bulunduğu bir hastaneyi hedef alması neticesinde çok sayıda sivil can kaybı yaşanmıştır. Özellikle İsrail’in son günlerde Gazze üzerinde orantısız güç kullanması, sivillerin bulunduğu yerleşim yerlerini bombardımana tabi tutması, çocuk, yaşlı ve kadın ayrımı gözetmeden sivilleri hedef alması tüm Dünyanın gözü önünde adeta bir katliama dönüşmüştür. İsrail’in hastane ve okul gibi masum sivillerin bulunduğu bölgelerdeki yoğun bombardıman neticesinde binlerce sivilin hayatını kaybetmesi ve bir o kadar da sivilin yaralanmasına yönelik vicdandan vareste, yaygın ve sistematik biçimde gerçekleştirilen bu eylemler açıkça bir insanlık suçu oluşturmaktadır.

1949 Tarhli Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokolleri ile jus in bello kurallarına göre savaş esnasında dahi sivil bölgelerin hedef alınmaması, askeri bir müdahalenin beklenen askeri kazanımlara göre sivil bir can kaybına veya sivillerin yaralanmasına neden olması bekleniyorsa gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Ancak İsrail’in tüm bu uluslararası hukuk ve insancıl hukuk kurallarını hiçe sayarak çocuk, yaşlı ve kadın demeden özellikle sivil bölgeleri hedef alması açıkça savaş suçu işlendiğinin göstergesidir.

Gazze’de yaşanan ve bir insani drama dönüşen bu katliamı Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu olarak şiddetle kınıyor ve uluslararası toplumu İsrail’in bu canice eylemlerine karşı insan hakları ve insan onuru adına harekete geçmeye davet ediyoruz" denildi. 

Toplantı, temenni ve toplu hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu. 


Emine GÜLNAME 

https://www.youtube.com/@EmineGULNAME

http://eminegulname.com

https://gullnamee.blogspot.com/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder