25 Ekim 2020 Pazar

BİR KADRAJIN KEBAP SENFONİSİ

Hz. Ali'nin "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum!.." sözünün sunduğu mesajı kavramak ve bu mesajı nesillere taşımak sorumluluk sahibi insanların düsturudur. Bu düsturla Emine Kuren İle Gül Name olarak sivil toplumculuk hayatımda ve basın alanında yaptığım çalışmalarda önemli bir yere sahip olan gazeteci arkadaşım Fırat Maktay'ı yürek kalemimle yazıya dökmek istedim. Ondan öğrendiğim her harfin, her hayat tecrübesinin hakkını bir nebzede olsa böylece ödeyebileceğimi düşündüm. Her ne kadar bir hakkı ödemek zor olsada o hakkı son nefese kadar unutmamak ve ödeme gayretinde olmak büyük bir erdemdir. Bu erdemle yaşamanın ve son nefesi vermenin duasındayım.

Herkesin evinde elektrik olduğu dönemde gaz lambasının ışığında umutlarını yansıttı geleceğe ışıldayan masum gözleriyle... Yaşıtları oyun oynarken 'yazıyor yazıyor!..' nidasıyla gazete dağıttı Tarsus sokaklarında küçücük elleriyle... Efendiliği, dürüstlüğü, duygusallığı, latifeleri, çalışkanlığı, mücadelesi ve yardımseverliliği ile yer edindi her kesimden insanın gönlünde... Birçok gazeteci 'nasıl daha fazla para kazanbilirim?..' derdini güderken o dost biriktirmenin ve güzel ahlakın geleceğe yapılan en büyük yatırım olduğunu fark etti tecrübeleriyle... Fırat Maktay, Tarsus'un kıymetli değerlerindendir kadrajı ve kalemiyle... 

Frat Maktay, 1973 yılının Ağustos ayında Tarsus'ta dünyaya geldi. Kazancının yarısını özellikle öğrencilere vakfeden, tüm Tarsus'un amcası, bir vakıf insan Boyacı Hasan Maktay'ın evladı olmanın ayrıcalığını yaşadı. Babası Boyacı Hasan Maktay'ın fırçasından süzülen gökkuşağı ve yüreğinden dökülen  dizeleriyle hayatı adımladı. 

1983 yılında 10 yaşında iken Ekspres Gazetesi yazarlarından Yakup Boncuk'un vesilesi ile Yenises Gazetesi'nde müevzih(gazete dağıtıcısı) olarak gazetecilik mesleğine başladı. 37 senedir bu mesleğin içinde olan Fırat Maktay 1983-1993 yılları arasında Yenises Gazetesi, Ekspres Gazetesi ve Yenidoğuş gazetelerinde çalıştı. 1993 yılında askere gitti. 1996 yılında bir evlilik yaptı. Ayrılıkla sonuçlanan bu evlilikten olan hayatının anlamı kızı Yaren ile babalık duygusunu tattı. 1995-2000 yılları arasında Yenidoğuş Gazetesi'nde, 2000-2018 yılına kadar Ekspres Gazetesi'nde çalıştı. 2018'den bu yana Yenises Gazetesi'nde muhabir olarak çalışıyor.

Sırayla gazete dağıtıcılığı, gazete baskısı, sayfa düzenlemesi, editörlük, köşe yazarlığı, spor muhabirliği yapan Fırat Maktay 1983 yılında başladığı tipo düzeni gazetecilikten daha sonraki yıllarda ofset gazeteciliğe geçerek hem eski hem yeni sistem gazeteyi hazırlamanın onurunu yaşadı. Her zaman ve mekânda gazetecilik mesleğinde kendini yetiştirmenin ve yenilemenin mücadelesini verdi. 

2006 yılında Tarsus İdman Yurdu'nun kendi sahasında oynadığı bir maçta Dostlar Kebap Salonu İşletmecisi Tahir Karataş maçta alınan sonuçtan dolayı sahada görevli İHA Muhabiri Ersoy Yalçın ve Ekspres Gazetesi Muhabiri Fırat Maktay'a "kebapçı basın, dürümcü basın bunu da yazın" diyerek serzenişte bulundu. Bu serzeniş şimdilerde Fırat Maktay'ın  kaderi oldu. 

2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle gazetecilik sektöründe yaşanılan sıkıntılardan dolayı hafta içi Merkez Dürüm'de hafta sonları da Dostlar Kebap Salonu'nda bir sersenişin kaderinde hayat bulduğu Fırat Maktay Kebapçı Basın olarak mücadelesini sürdürüyor. Bir yandan da Yenises Gazetesi Muhabiri olarak gazetecilik mesleğini devam ettiriyor.


Bir kadrajın kebap senfonisi yükselirken Tarsus semalarında bizlere düşen zerre miktarıda olsa yaşadığımız topluma hizmet eden değerlerimize vefa borcumuzu unutmamak... Gazetecilik mesleği ile Tarsus'a emek veren Tarsuslu hemşehrim, kıymetli gazeteci arkadaşım sana vefa borcumu unutmadım, son nefesime kadar unutmayacağım. Hep akıllarda kalman ve unutulmaman temennimdir. Seni yürekten alkışlıyorum. Vesselâm... 


Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder