18 Eylül 2019 Çarşamba

ALZHEİMER'DAN NASIL KORUNURUZ?.. KONULU SEMİNER GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'nun '21 Eylül Dünya Alzheimer Günü' dolayısıyla Tarsus Belediyesi ile birlikte düzenlediği 'Alzheimer'dan Nasıl Korunuruz?' konulu seminer Prof. Dr. Aynur Özge ve Fizyoterapist Hülya Bozoğlu'nun sunumlarıyla Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde gerçekleşti.
Seminere Tarsus Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Füsun Kaleli, Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Alzheimer Derneği Tarsus Grubu, alzheimer hastası ve hasta yakınları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Tarsus Şehit Fazlı Kalaycı Ortaokulu öğretmenleri ve öğrencileri, Bilge Koleji öğretmenleri ve öğrencileri ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
Seminer Meryem Keskinnişancı'nın Türkiye Alzheimer Derneği Tarsus Grubu adına yaptığı açılış konuşması ile başladı. Keskinnişanci konuşmasında Türkiye Alzheimer Derneği'nin tarihçesini anlatarak derneğin kuruluş amacından bahsetti. Dernek bünyesinde yapılan etkinliklere, çalışmalara ve projelere değinerek aktif yaş almanın önemine ve müziğin insan sağlığına etkisine vurgu yaptı. Tüm katılımcıları dernek bünyesinde düzenlenen etkinliklere davet ederek teşekkür etti.
Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge sunumuna Dünya Alzheimer Günü'nün tarihçesini anlatarak başladı. Uluslararası Alzheimer Hastalığı Derneği'nden bahsederek tüm dünyada alzheimer hastalığı ile ilgili yapılan etkinlikleri anlattı. Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi'nin farkındalık çalışmalarına değinerek alzheimer hastalığı ile ilgili sürekli olarak konuşulması gerektiğini belirtti. Alzheimer hastalığı ile ilgili Türkiye ve dünyada farkındalık oluşturulmasını hatırlatarak yaşlanma hızı ile ilgili bilgilendirme yaptı. Alzheimer hastalığının tanımını yaparak hastalığın belirtilerini, teşhisini, evrelerini, tedavi metodlarını ve korunma yollarını sosyal yaşamdan örnekler vererek anlattı. Alzheimer hastalığında beslenmenin, egzersizin ve müziğin önemine vurgu yaptı. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Topal söz alarak Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi'nin yaptığı çalışmaları anlattı. Aktif yaş almanın amacına değindi. Aktif yaş alma etkinliklerini anlatarak bu etkinliklerin alzheimer hastaları üzerindeki etkilerinden bahsetti. Tüm katılımcılara teşekkür etti.
Tarsus Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Füsun Kaleli konuşmasında Zübeyde Hanım Bütünleşik Gündüz Yaşam Evi ile ilgili bilgilendirme yaparak tüm katılımcıları Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla 20 Eylül Cuma günü düzenlen programa davet etti. Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın selamını ileterek seminere emeği geçenlere teşekkür etti.
Fizyoterapist Hülya Bozoğlu tüm katılımcılara nefes egzersizleri yaptırarak sunumuna başladı. Fiziksel ve bilişsel egzersizlerin tanımını yaparak bu egzersizlerin insan sağlığı üzerindeki ve alzheimer hastalığının tedavisindeki önemini anlattı. İnsan beynini anlatarak sağ ve sol lopların fonksiyonlarından bahsetti. İnsan bağırsağının ikinci beyin olduğunu vurgulayarak tüm katılımcılara isim oyunu, dörtlü yön bulma ve gözler kapalı yön bulma egzersizleri yaptırdı. Ritmin, sağlıklı beslenmenin, doğru dinlenmenin önemine dikkatleri çekerek herkesin bir alzheimer adayı olduğunu, beynin ve bağırsakların sevilmesi gerektiğini söyledi. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
Seminer katılımcıların dilek ve temennileriyle son buldu.
Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder