30 Mart 2020 Pazartesi

KAYNAR NEDİR? YAPILIŞI VE FAYDALARI

Kaynar, Adana, Mersin ve Antakya'da
'lohusa şerbeti' olarak anılan bir içecektir.

Kaynar, günümüzde yeni doğum yapan kadını ve çocuğu görmek amacıyla göz aydınlığı için yapılan ziyaretlerin baş içeceğidir. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya kaynar ikram edilerek doğum müjdelenirken aynı zamanda da bu mutlu olay kutlanmış olur.
Türk gelenekleri için de lohusa döneminin özel bir yeri vardır. Eski zamanlarda lohusalık döneminde yapılan ve tüketilen şerbet bir içecekten öte bir törendir. Doğumdan sonra lohusa şerbeti kaynatılır ve doğumu müjdelemek için sürahilerle komşulara ve akrabalara gönderilirdi. Bebek erkek ise, sürahinin boynuna kırmızı kurdele, kız ise ağzına gaz boyaması denilen kırmızı tülbent bağlanırdı. Daha sonra göz aydına gelen konuklara, gümüş zarflı bardaklarla şerbet ikram edilirdi. Gün içinde lohusaya bir kaç kez şerbet içirilir ve baharatların şifa vermesi sağlanırdı.

Adana, Mersin ve Antakya da lohusa şerbeti 'kaynar' yedi türlü baharatın şekerle kaynatıldıktan sonra fincanların üzerinde çekilmiş ceviz ve tarçınla sıcak servis edilerek tüketilmektedir. Şifa çayı olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde Mersin ve Tarsus’ta kafelerde ve özellikle Kırkkaşık Bedesteni'nde şifa çayı olarak menülerde de yer almaktadır.
KAYNAR ŞERBETİNİN FAYDALARI

*Yeni doğum yapan ve emzirme döneminde olan annelerin sütünün artmasını sağlar.
*Faydalı maddeler içerdiğinden anne sütünün kalitesini artırır.
*Anne sütünün tadını ve kokusunu bebeğin daha çok seveceği bir hale gelmesini sağlar.
*İçindeki baharatlardan aldığı güçle sadece annelerin değil içen herkesin genel sağlığını destekleyerek hastalıklardan koruyor.
*Ilık olarak tüketildiği zaman boğaz ağrısını ve kısık ses tellerini iyileştirir.
*Mideyi rahatlatıp sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı olur.
*Kızamık ve zatürre gibi hastalıkların iyileştirilmesinde de başvurulan doğal içeceklerden biri olarak bilinir.
* Faydalı özelliklerinden dolayı herkesin tüketmesi önem taşımaktadır.

KAYNAR ( LOHUSA) ŞERBETİ MALZEMELERİ
* Tarçın
* Karanfil
*Zencefil
*Havlıcan
* Yenibahar
*Zerdeçal
* Kakule
*Şeker
*Su
KAYNARIN YAPILIŞI

Şeker ve su ile birlikte tencerede eritilir. Kaynar baharatlarını doğrudan veya bir tülbentle sararak tencerenin içine atarak kaynaması sağlanır. Kaynadıktan sonra ateşten alınıp bir gece dinlendirilmeye bırakılır. Servis edileceği
zaman sıcak içilen kaynar tekrar kaynatılır ve fincanlarda dövülmüş ceviz ve tarçınla servis yapılır.

'Tarsus'ta bir evden kaynar kokusu geliyorsa bilin ki o evde bir çocuk dünyaya gelmiştir.'

(NOT: Kaynar videosuna destek veren Gazeteci Arkadaşım Fırat Maktay'a, Öğrenci Arkadaşım Buket Gencan'a ve bir tanecik kızım Beyza Kuren'e teşekkür ederim.)

Emine KUREN
Gül Name
http://gullnamee.blogspot.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder