21 Mart 2020 Cumartesi

EVDE DE AKTİF YAŞ ALIYORUZ

Hepinize Merhabalar!.. Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsü nedeniyle 'evde kal' uyarısına sağlık tedbirleri kapsamında uyarak hepimiz evlerimizde kaldık. Peki evde kaldığımız süre zarfında aktif yaş alma kapsamında ne gibi sosyal aktiviteler yapabiliriz? Hangi etkinliklerle mutlu ve huzurlu olabiliriz? Biz bugün renklerin insan sağlığına etkisine vurgu yapmak ve koronavirüsüne dikkatleri çekmek için evimizde batik boyama çalışması yapacağız.

BATİK BOYAMA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER;
Boyayı dokusunda tutacak bir kumaş türü,
Kumaş boyaları,
Boyama fırçaları,
Duruma göre karbon kağıdı,
Resim kalemi,
Kumaşa transfer edeceğimiz şekiller.
Biz bugün beyaz tişörtte batik boyama çalışması yapacağız. Bu çalışmada matalik sarı simli kumaş boyası, boyama fırçası kullanacağız. Üzerine koronavirüsü ile gündeme gelen selamlama şeklini yapacağız. Koronavirüsünden korunmak için öpüşmemek ve tokalaşmamak gerekiyor. Bunların yerine karşımızdaki insana sevginin ifadesi olarak sağ elimizi kalbimizin üzerine koyup başımızı hafifçe öne eğerek selam verebiliriz. İşte bu selamlama şeklini koronavirüsüne dikkatleri çekmek için batik çalışmamızda yapacağız. Çalışmamızı yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmiyoruz. Şimdi çalışmamıza geçiyoruz.

Öncelikli olarak boyama yapacağımız tişörtümüzü yıkayarak kolasını gideriyoruz. Tişörtümüzün batik çalışması yapacağımız kısmının iç tarafına karton ya da benzeri bir şey yerleştiriyoruz. Bundaki amaç boyanın başka yerlere geçmesini önlemektir. Sonra sağ elimizin içine fırça yardımıyla boyamızdan iyice sürüyoruz. Boya sürme işlemi bitince, boyayı kurutmadan sağ elimizi tişörtümüzün sol tarafına, kalbimizin üstüne gelecek kısmına bastırıyoruz. Boyanın tişörte geçmesi için birkaç dakika bekliyoruz. Boya tişörte geçtikten sonra elimizi tişörtün üzerinden çekip su ve sabunla temizliyoruz. Tişörtteki şeklimizi kurumaya bırakıyoruz. Kuruma işleminden sonra boyalı kısmın üzerine beyaz bir kağıt yerleştiriyoruz. Sıcak ütü ile 4-5 dakika ütülüyoruz. Böylece boya ile kumaşı bütünleştirerek boyanın kalıcılığını sağlamış oluyoruz.
BEYAZ
*Saflığın ve temizliğin simgesidir. Huzur ve güven verir. Düşünce gücünü arttırır.
*Bu yüzden hastanelerin iç kısmı beyaz renklere boyanır ve ilaç kutularında da aynı şekilde beyaz renk kullanılır.
*Beyaz rengi seven insanlar genellikle, temizliği, aydınlığı ve düşünmeyi seven, hayal dünyası geniş uzlaşmacı kişilerdir.

SARI
*Sarı, ışığın, sevincin, üretim ve verimliliğin rengidir. İnsana sevinç ve coşku verir.
*İlham vericidir. Bilgiyi ve bilgeliği ifade eder.
*Sarı rengi seven insanlar ilgi çekmekten ve her şeyin kendi kontrollerinde olmasından hoşlanırlar.

Parlak kuvvetli renkler, kısa süreli hafızanın ve fonksiyonel becerilerin arttırılmasında etkilidir. Alzheimer hastalığının tedavisinde önerilir.
'Aktif Yaş Alma' yani sağlıklı yaş alma biyolojik yaşımız yükselirken kendimizi bütünsel olarak mutlu, sağlıklı, iyi, enerjik ve dengede hissetmemizdir.

Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder