20 Şubat 2018 Salı

GÖSTER OĞLUM AMCANA PİPİNİ 

Habil ve Kâbille başlayıp günümüze kadar gelen 'şiddet' konusu uzun bir süredir Türkiye gündeminin ilk sıralarında yer almaktadır. Zaman zaman konuyla ilgili yazılıp çizilsede ve birçok platformda konuşulsada gündemdeki yerini hep korumuştur. Peki böyle önemli bir konunun çözümü konusunda neden hâlâ
kesin bir çözüm bulunamamıştır?

Bugün Özgecan bindiği dolmuşta katledildiyse, üç yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz edildiyse, onlarca kadın şiddete uğradıysa, sebepsizce insanlar ölürüldüyse kısaca hayatı yaşanılmaz yapan olumsuzluklar daha çok yaşanmaya başladıysa tüm toplumun şöyle bir durup kendine bakması, artısıyla eksisiyle kendi iç muhasebesini yapması gerekir. Belki o zaman Habil ve Kâbil ile başlayıp günümüze kadar artarak gelen 'şiddet' konusunda bir nebzede olsa çözüme ulaştıracak çareler bulunabilir.

Geçmişten günümüze erkek çocuklarına 'göster oğlum amcana pipini, aslan oğlum, hadi bir vur bakalım' gibi ifadelerle sapkın bir kuvvet, kız çocuklarına da 'sen kız çocuğusun yapamazsın, sakın dışarıya çıkma, bu evden gelinlikle çıkarsın kefenle girersin' gibi ifadelerle  zayıflık empoze edildi. Erkek çocuklarının pipisi üzerinden dayatılan sapkın kuvvet göstergesi toplumda sapık zihniyetlerin, kız çocuklarının susturulması üzerinden dayatılan zayıflık göstergesi de kendini ifade edemeyen kitlelerin oluşmasına sebep oldu. Erkekleri cinsel kimlikleri ile toplumun en üst seviyelerine getirme, diğer tarafta kadınları da cinsel kimliklerinden utandırma çabası yaratılış gayesinden uzak bir nesli oluşturdu. Tüm bu yaşanılanlar ise şiddet ve tecavüz olaylarını gündemin ilk sıralarına taşıdı.

Aklı, fikri ve zihniyeti cinsel organında çalışan erkeklerin ve bastırılmış duyguları nedeniyle kendini ifade edemeyen kadınların bulunduğu toplumumuzda kalıcı çözümler üretilmediği sürece şiddet ve tecavüz olayları yaşanmaya devam edecektir. Çözüm için ilk yapılması gereken caydırıcı cezaların getirilmesidir. Ayrıca şiddet ve cinsel istismarın ön plana çıkarıldığı, kadınların bir meta gibi lanse edildiği, toplumsal aile yapısından uzak bir aile potresinin çizildiği, vicdani duyguların köreltildiği dizilerin, filmlerin, programların, sosyal medyanın, yazılı ve görsel basının törpülenmesi gerekmektedir. Bu törpülemenin amacı bataklığı kökünden kurutarak sivri sineklerden kurtulmaktır.

Bataklığı kökünden kurutup sivri sineklerden kurtulma eylemini harekete geçirdikten sonra ise yeni bataklıkların oluşmasını engellemek için toplumun yapı taşı aile ele alınmalıdır. İşe anne ve baba tutumları konusunda aileyi eğitmekle başlamalıdır. Şiddet ve tecavüz olaylarının büyük ölçüde anne ve baba tutumlarının çocuk üzerindeki etkisi olduğunu unutmadan tüm aileyi kapsayan eğitimlerle kurutulan bataklıkların yerine fidanlar dikilmelidir. Her bir çözüm ve eğitim bir fidanı, fidanların zamanla büyüyüp ormanlara dönüşmesi ileri medeniyetler seviyesine ulaşmış, gelişmiş, ferah, huzurlu, dostluğun ve kardeşliğin en güzel şekilde yaşandığı toplumları oluşturur.

Tevbe Suresi 71. ayet başta olmak üzere birçok ayet incelediğinde kadın ve erkeğin yaratılıştan kaynaklanan fiziki farklılıklar dışında  eşit olduğu görülür. Kadın ve erkek yaşadıkları toplumda hem dini boyutta hem de hukuki boyutta aynı haklara sahip olduklarını unutmamalıdır. Topluma ve birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirme noktasında birlik, beraberlik, dayanışma içinde olmalıdır. Birbirlerinin tamamlayıcısı olduğunun şuuru ile yaşamalıdır. Birbirlerinin tamamlayıcısı tüm kadın ve erkeklere şiddet ve tecavüz konusunda da topluma karşı sorumluluklarının olduğunu hatırlatıyor şiddet ve tecavüz olaylarının yaşanmadığı bir dünya diliyorum.

Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

2 yorum:

  1. Her satırına imzamı atarım ..ne kadar güzel kaleme almışsın canım arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim arkadaşım... Amacım yaşadığım topluma faydalı bir birey olmak ve güzel çalışmalar yapabilmek... Topmumuzdaki tüm olumsuzlukların yok olması temennisiyle... ❤

      Sil