Ben insanların suretine, mezhebine, ırkına,
sınıfına bakmadım, bakmam da asla... Yeter ki ihanet etmesin vatanına, milletine, bayrağına... Yaratılanı yaradandan ötürü sevdim daima...
Gün geldi camiye gittim, gün geldi cemevine gittim. Topluma yönelik yapılan çalışmalara gücüm yettiğince destek verdim. Çalışma ilkemin ana temasını toplumsal birliktelik oluşturdu, oluşturacak...
Bendeki evrensel sevgi dilinin ve çalışma ilkemin oluşmasında en büyük etkenler başta Yüce Mevlâ'nın ayetleri, Rahmet Peygamberi'nin hadisleri ve insanlık tarihinin dönüm noktalarını oluşturan değerlerin sözleridir. Bu ayetler hadisler ve sözler bana bazen yol haritası, çoğu zaman zafere ulaştıran basamak en önemlisi de kulağımın küpesi oldu hayat yolunda rehber olacak...
Yüce Mevlâ Hucurat Suresi'nin 13. ayeti kerimesinde "Ey insanlar!.. Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır." buyurmuştur. Yine Yüce Mevlâ Lokman Süresinin 18. ayeti kerimesinde "Şüphesiz Allah yürüyüşüyle ve nesebiyle kibirlilik yapanı sevmez." buyuruyor.
Rahmet Peygamberi Efendimiz Aleyhisselâm Veda Haccın da; "Rabbiniz bir olduğu gibi, babalarınız, dininiz ve Peygamberiniz de birdir. Arabın Aceme(arap olmayana), Acemin Araba üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur. Hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur. " demiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'Birlik ve berαberlik; ölümden bαşkα her şeyi yener.' diyerek Milli Mücadele'nin ilk yıllarından itibaren birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket etmenin önemine dikkat çekmiştir.
Düşünceleriyle, felsefesiyle Anadolu topraklarında sevgi tohumları eken gönül adamı Hacı Bektaş Veli 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım.' sözüyle birlik ve beraberliğin toplumlar üzerindeki etkisini vurgulamıştır.
Kendisini İlâhi Âşk'a adamış Hz. Mevlâna 'GeI, geI, ne oIursan oI yine geI. İster kâfir, ister mecusi, ister puta tapan oI yine geI. Bizim dergâhımız, ümitsizIik dergâhı değiIdir. Yüz kere tövbeni bozmuş oIsan da yine geI.' diyerek sevgi ve hoşgörünün dünyadaki hakimiyetini sağlamıştır.
İnsan sureti, mezhebi, ırkı, sınıfı ile değil insanlığı ile üstündür. İnsanlığı üstün kılacak ise birlik, beraberlik, dayanışma ruhunun kuşaktan kuşağa aktarılarak diri tutulması, sevgi ve hoşgörü dilinin tüm zamanlarda kullanılmasıdır.
Sureti, mezhebi, ırkı ve sınıfı ne olursa olsun düsturu; birlik, beraberlik ve dayanışma, hedefi; adaletli, barış ve huzur dolu bir toplum olanlar her zaman ve mekânda zaferi yaşar.
Sözlerimi halk şâiri Yunus Emre'nin 'sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz.' sözleri ile noktalıyorum. Hepinizi çok seviyorum.
Sevgiyle kalın...
Emine KUREN
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder