Tarsus Talasemi Derneği Başkanı Emine Türkel tüm dünyada yaşanan koronavirüs salgınının ülkemizde de görülmesi ile birlikte yaşananların talasemi hastalarını olumsuz yönde etkileğini ifade etti.
Emine Türkel yaptığı açıklamada; talasemi, dünyada ve ülkemizde en sık görülen, önlenebilir kalıtsal kan hastalığıdır diyerek tedavisi hastanın yaşamı boyunca devam etmekte olup zor ve külfetli bir hastalık olduğunu ifade etti. Kan üretemeyen talasemi hastalarının kan olmadan yaşayamadığını belirtti. Ülkemizin içinde bulunduğu olağan üstü durumdan dolayı bağışçıların yaşadıkları korkuyla hastanelere ve kan bağışı merkezlerine kan vermek için gitmediğini belirterek talasemi hastalarının kan sıkıntısının iki kat arttığına vurgu yaptı. Koronavirüsün kandan bulaşmadığını hatırlatarak hastaneye ve kan bağışı merkezlerine gitmeye korkan bağışçıların kanlarını verebileceği belirli yerlerin kan alma noktalarına çevrilerek önlem alınabileceğini söyledi.
Tarsus Talasemi Derneği Başkanı Emine Türkel açıklamasının sonunda; "talasemi hastaları olarak tedirgin olduğumuzu belirtmek istiyoruz ve tüm valilikleri, kaymakamlıkları, belediyeleri, emniyet müdürlüklerini, kişi, kurum ve kuruluşları kısaca toplumun her kesimini kan bağışına davet ediyoruz. Bağışlanan her kan bizleri hayata bağlarken kan bağışçılarının bağışıklık düzeyini arttırarak koronavirüsü gibi salgın hastalıklardan korur" dedi.
Emine KUREN
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...
7 Nisan 2020 Salı
4 Nisan 2020 Cumartesi
GENÇLİK DERNEĞİ BAŞKANI ÖZDEMİR'DEN YENİ TEDBİR KARARLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Gençlik Derneği Başkanı Deniz Durmuş Özdemir koronavirüsle mücadelede alınan yeni tedbirler kapsamında, 20 yaş altına sokağa çıkma yasağının getirilmesi dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Tarsus Gençlik Derneği Başkanı Deniz Durmuş Özdemir yaptığı açıklamada “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılmakta olan Koronavirüsün şehrimizde de yayılımını önlemek amacıyla 65 yaş üstündeki vatandaşlarımıza uygulanmakta olan sokağa çıkma yasağı 20 yaş altındaki, yani 01-01-2000 ve sonrası doğumlu gençlerimiz içinde uygulanmaya konulmuştur. Yine 20 ile 65 yaş arası vatandaşlarımızın da zaruri olmadıkça evlerinden çıkmamaları gerekmektedir. 20-65 yaş arası vatandaşlarımızın zaruretten sokağa çıkmaları halinde mutlaka maske takmaları ve sosyal mesafeyi korumaları zorunludur. Bireysel ve toplumsal sağlığımız için devletimizin aldığı ve alacağı tüm tedbirlere mutlaka uyalım. Bu kararlar, virüsün yayılımını, vaka sayısını ve tedavi gereksinimi azalmak, toplum sağlığı ve kamu düzeninin bozulmasını engellemek adına, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda alınmış ve uygulanmıştır. Bize düşen bu kararlara uymak ve evden çıkmamak olmadır. Hepimiz biliyoruz ki hayat eve sığar" dedi.
Emine KUREN
Gül Name
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Tarsus Gençlik Derneği Başkanı Deniz Durmuş Özdemir yaptığı açıklamada “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılmakta olan Koronavirüsün şehrimizde de yayılımını önlemek amacıyla 65 yaş üstündeki vatandaşlarımıza uygulanmakta olan sokağa çıkma yasağı 20 yaş altındaki, yani 01-01-2000 ve sonrası doğumlu gençlerimiz içinde uygulanmaya konulmuştur. Yine 20 ile 65 yaş arası vatandaşlarımızın da zaruri olmadıkça evlerinden çıkmamaları gerekmektedir. 20-65 yaş arası vatandaşlarımızın zaruretten sokağa çıkmaları halinde mutlaka maske takmaları ve sosyal mesafeyi korumaları zorunludur. Bireysel ve toplumsal sağlığımız için devletimizin aldığı ve alacağı tüm tedbirlere mutlaka uyalım. Bu kararlar, virüsün yayılımını, vaka sayısını ve tedavi gereksinimi azalmak, toplum sağlığı ve kamu düzeninin bozulmasını engellemek adına, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda alınmış ve uygulanmıştır. Bize düşen bu kararlara uymak ve evden çıkmamak olmadır. Hepimiz biliyoruz ki hayat eve sığar" dedi.
Emine KUREN
Gül Name
http://gullnamee.blogspot.com.tr
2 Nisan 2020 Perşembe
İPLİK
Kullanıldığı alana göre anlam kazanır iplik aslında... Gün gelir sevdalanmış yüreklerin nişanesi olur yüzüklerin arasında... An gelir bağ olur eve rızık taşınan sepetin kulpunda... Giysilerin ve eşyaların sökük ve patlak anında aranandır iğnenin ucunda... Bazen de bir idam sehbasının gaddar celladı olur, sonsuzluğa gider bir yolcunun boynunda... Kimi zaman dua kimi zaman isyan ettirendir dudaklara... Vesselâm...
Emine KUREN
Gül Name
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Emine KUREN
Gül Name
http://gullnamee.blogspot.com.tr
1 Nisan 2020 Çarşamba
1 HAMUR İLE 5 FARKLI LEZZET
Evdeyiz aktifiz...👏💃❤️🇹🇷 Tarsus Medeniyetler Beşiği Youtube Kanalımız'da tüm takipçilerimizi 5 farklı lezzet yapabileceğimiz hamur ile buluşturduk... Hepinizi kanalımıza bekliyoruz...👏💃❤️🇹🇷
1 HAMUR İLE 5 FARKLI LEZZET
MALZEMELER
3 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 paket Instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
HAMURUN HAZIRLANIŞI
Ilık süt, şeker ve mayayı iyice karıştırın. Mayalanmaya bırakın. Sonra un dışındaki tüm malzemeleri bu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışıma unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru iki katına çıkıncaya kadar mayalanmaya bırakın. Elde ettiğiniz bu hamur ile puaça, pide, sıkma, börek, bazlama yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
👇...Aşağıdaki linki tıklayarak videomuzu izleyebilirsiniz...👇
https://youtu.be/SUaBzUIyXtI
1 HAMUR İLE 5 FARKLI LEZZET
MALZEMELER
3 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 paket Instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
HAMURUN HAZIRLANIŞI
Ilık süt, şeker ve mayayı iyice karıştırın. Mayalanmaya bırakın. Sonra un dışındaki tüm malzemeleri bu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışıma unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru iki katına çıkıncaya kadar mayalanmaya bırakın. Elde ettiğiniz bu hamur ile puaça, pide, sıkma, börek, bazlama yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
👇...Aşağıdaki linki tıklayarak videomuzu izleyebilirsiniz...👇
https://youtu.be/SUaBzUIyXtI
30 Mart 2020 Pazartesi
KAYNAR NEDİR? YAPILIŞI VE FAYDALARI
'lohusa şerbeti' olarak anılan bir içecektir.
Kaynar, günümüzde yeni doğum yapan kadını ve çocuğu görmek amacıyla göz aydınlığı için yapılan ziyaretlerin baş içeceğidir. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya kaynar ikram edilerek doğum müjdelenirken aynı zamanda da bu mutlu olay kutlanmış olur.
Türk gelenekleri için de lohusa döneminin özel bir yeri vardır. Eski zamanlarda lohusalık döneminde yapılan ve tüketilen şerbet bir içecekten öte bir törendir. Doğumdan sonra lohusa şerbeti kaynatılır ve doğumu müjdelemek için sürahilerle komşulara ve akrabalara gönderilirdi. Bebek erkek ise, sürahinin boynuna kırmızı kurdele, kız ise ağzına gaz boyaması denilen kırmızı tülbent bağlanırdı. Daha sonra göz aydına gelen konuklara, gümüş zarflı bardaklarla şerbet ikram edilirdi. Gün içinde lohusaya bir kaç kez şerbet içirilir ve baharatların şifa vermesi sağlanırdı.
Adana, Mersin ve Antakya da lohusa şerbeti 'kaynar' yedi türlü baharatın şekerle kaynatıldıktan sonra fincanların üzerinde çekilmiş ceviz ve tarçınla sıcak servis edilerek tüketilmektedir. Şifa çayı olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde Mersin ve Tarsus’ta kafelerde ve özellikle Kırkkaşık Bedesteni'nde şifa çayı olarak menülerde de yer almaktadır.
KAYNAR ŞERBETİNİN FAYDALARI
*Yeni doğum yapan ve emzirme döneminde olan annelerin sütünün artmasını sağlar.
*Faydalı maddeler içerdiğinden anne sütünün kalitesini artırır.
*Anne sütünün tadını ve kokusunu bebeğin daha çok seveceği bir hale gelmesini sağlar.
*İçindeki baharatlardan aldığı güçle sadece annelerin değil içen herkesin genel sağlığını destekleyerek hastalıklardan koruyor.
*Ilık olarak tüketildiği zaman boğaz ağrısını ve kısık ses tellerini iyileştirir.
*Mideyi rahatlatıp sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı olur.
*Kızamık ve zatürre gibi hastalıkların iyileştirilmesinde de başvurulan doğal içeceklerden biri olarak bilinir.
* Faydalı özelliklerinden dolayı herkesin tüketmesi önem taşımaktadır.
KAYNAR ( LOHUSA) ŞERBETİ MALZEMELERİ
* Tarçın
* Karanfil
*Zencefil
*Havlıcan
* Yenibahar
*Zerdeçal
* Kakule
*Şeker
*Su
KAYNARIN YAPILIŞI
Şeker ve su ile birlikte tencerede eritilir. Kaynar baharatlarını doğrudan veya bir tülbentle sararak tencerenin içine atarak kaynaması sağlanır. Kaynadıktan sonra ateşten alınıp bir gece dinlendirilmeye bırakılır. Servis edileceği
zaman sıcak içilen kaynar tekrar kaynatılır ve fincanlarda dövülmüş ceviz ve tarçınla servis yapılır.
'Tarsus'ta bir evden kaynar kokusu geliyorsa bilin ki o evde bir çocuk dünyaya gelmiştir.'
(NOT: Kaynar videosuna destek veren Gazeteci Arkadaşım Fırat Maktay'a, Öğrenci Arkadaşım Buket Gencan'a ve bir tanecik kızım Beyza Kuren'e teşekkür ederim.)
Emine KUREN
Gül Name
http://gullnamee.blogspot.com.tr
26 Mart 2020 Perşembe
HEMŞİREDEN DUYARLI DAVRANIŞ
Tarsus’ta ikamet eden ve uzun yıllar sağlık sektöründe hemşirelik yapan Emine Konur dünya gündemini meşgul eden koronavirüsü ile ilgili hastanelerde yapılan çalışmalarda gönüllü olarak yer almak istediğini söyledi.
Konu ile ilgili açıklama yapan hemşire Emine Konur; "uzun yıllar sağlık sektöründe yer aldım. Şuan evdeyim. Bulunduğumuz şu zorlu süreçte yaşadığım topluma faydalı olmak istiyorum. Bununla ilgili düşüncelerimi CİMER'e de yazdım. Sizler aracılığıyla da sağlık bakanımız Fahrettin Koca'ya da sesleniyorum. Lütfen bu konuda sesime kulak verilsin. Bu zor süreçte gücüm nispetinde insanlık için elimden geleni yapmaya hazırım" dedi.
Gönüllülük esasına dayalı olarak koronavirüsünden korunma tedbirleri kapsamında destek vermek isteyen hemşire Emine Konur'un bu davranışı çevresindekiler tarafından gıpta ile karşılandı.
Emine KUREN
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...
Konu ile ilgili açıklama yapan hemşire Emine Konur; "uzun yıllar sağlık sektöründe yer aldım. Şuan evdeyim. Bulunduğumuz şu zorlu süreçte yaşadığım topluma faydalı olmak istiyorum. Bununla ilgili düşüncelerimi CİMER'e de yazdım. Sizler aracılığıyla da sağlık bakanımız Fahrettin Koca'ya da sesleniyorum. Lütfen bu konuda sesime kulak verilsin. Bu zor süreçte gücüm nispetinde insanlık için elimden geleni yapmaya hazırım" dedi.
Gönüllülük esasına dayalı olarak koronavirüsünden korunma tedbirleri kapsamında destek vermek isteyen hemşire Emine Konur'un bu davranışı çevresindekiler tarafından gıpta ile karşılandı.
Emine KUREN
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...
23 Mart 2020 Pazartesi
SUYUN FAYDALARI
Evde kaldığımız süre içerisinde mutlu, huzurlu olacağımız, aktif yaş alacağımız etkinlikler ve aktivitelerin yanında sağlığımıza olumlu etki edecek yiyecek ve içeceklere de hayatımızda yer veriyoruz. Bu yiyecek ve içeceklerle ilgili bilgileri uzmanların internet sitelerinden, teorik bilgilerden ya da yaşam tecrübelerinden ediniyoruz.
Bu videomuzda hayatımızın vazgeçilmezi sudan bahsedeceğiz.
Vücudumuzun neredeyse dörtte üçünü oluşturan su, insan sağlığının devamı için oldukça faydalı. Günlük alınması gereken miktarın altında su tüketildiği zaman bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkabilir.
Uzmanların günde 2 veya 2.5 litre tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunduğu su, insan vücudunun olmazsa olmazlarındandır.
Su, yaklaşık yüzde 70'ini oluşturduğu vücudumuz için hayati derecede önem taşır.
SUYUN FAYDALARI
Cildi güzelleştirir.
Vücut ısısını ayarlar.
Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar.
Hücrelere besin ve oksijen taşır.
Eklemlere destek sağlar.
Kabızlığı engeller.
Bazı toksinleri atarak böbrek ve Karaciğerdeki yükü azaltır.
Vitaminler, mineraller ve diğer besinlerin çözülmesine yardımcı olur.
Yeterli su tüketimi susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.
Uzmanlar virüslere karşı tuzlu su gargarasu yapılmasını öneriyor. Kristal kaya tuzlu su gargarası yapılmasını öneriyor. Kristal kaya tuzu gargarası koronavirüs önlemleri kapsamında önem arz etmektedir. Hem diş ve diş eti sağlığı için hem de hastalıktan korunma için en etkili yöntemlerden biri olan kristal kaya tuzlu su gargarası günde 3-4 saat aralıklarla bir kaç kez yapılabilir.
KRİSTAL KAYA TUZLU SU GARGARASI TARİFİ
1 Su bardağı ılık su
1 çay kaşığı kristal kaya tuzu
Her ikisi iyice karıştırılır. 3-4 saate bir 30 saniye gargara yapılır.
SAĞLICAKLA KALIN
Emine KUREN
http://gullnamee.blogspot.com.tr
Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...
NOT: Videonun çekimine destek veren gazeteci arkadaşım Fırat Maktay'a teşekkür ederim.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)