21 Eylül 2021 Salı

HAYAT KURALLARIYLA YAŞANDIĞI KADAR GÜZELDİR

Dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan Covid-19 salgını ile birlikte girdiğimiz pandemi sürecinde getirilen kısıtlamalar ve tedbirler hepimize farklı bir hayat tecrübesi kazandırdı. Kimimiz sosyal ilişkilerdeki eksikliğimizin farkına vardık, kimimiz zamanın ve sağlığın kıymetini öğrendik. Ençok da vefanın insan üzerindeki etkisini fark ettik. Duyduğumuz özlemlerin vuslata dönmesini beklerken maske, mesafe ve temizlik kurallarını hayatımızın vazgeçilmez bir parçası yaptık.

Her ne kadar tüm yaşanmışlıklardan dersler çıkarsa da toplumumuzun genel yapısında çıkardığı dersleri önemsememe dolayısıyla unutma ve kuralları ihlal etme var. Söylem ve eylem zıtlığı var. Oysa elzem olan söylem ve eylemin uyuşmasıdır. Toplumu etkileyen bir salgın hastalık söz konusu ise toplumu oluşturan fertlerin hastalığın zararlarından korunmak adına söylemleri ve eylemleri ile birlikte hareket etmesi gerekir. Sözde kalan her şey zamanla unutulur. Söz eyleme dönüştürüldüğünde hayat bulur. Yaşam boyunca kazanılan hayat tecrübeleri düstur ve felsefe edinildiği sürecede payımıza mutluluk ve zafer düşer.

Her evin içişleri bakanı konumundaki kadınlar pandemi sürecinde çok yoruldu. Pandemi dolayısıyla ikiye katlanan evin iç idaresi ile ilgili tüm konuları büyük bir sabırla ve özveriyle çözüme ulaştırırken yorulan, yıpranan tüm kadınlarımızı kutlarım. Evin dışişleri bakanı konumundaki erkekler ise maddi boyuttaki girdabın içerisinde nerede ise boğulma noktasına geldi. Öğrenciler ve öğretmenler online eğitimle bunalıma girdi. Kısaca; toplumun her kesiminin rahatsızlığını duyduğu bir konu oldu. Tabiri caizse pandemi sürecinde bir harbin içinde bulduk kendimizi. Covid-19 hastalığı ile savaşırken bazen mağlup olup hastalığa yenik düştük, bazen de galip geldip şifâ sancağını göndere çektik. 

Kocaeli Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği'nde okuyan kızımı uzun bir aradan sonra açılan üniversitesine yolcu ederken Tarsus Otogarı'nda şahit olduğum bazı olaylar bu yazımın ilham kaynağı oldu. Bir tarafta Covid-19 salgınından ders çıkarıp diğer tarafta çıkardığı dersi unutanlar, zarar görse de kuralları ihlal etmekten geri kalmayanlar, asker uğurlarken, öğrenci ya da misafir gelen yakınını yolcu ederken mutluluk ve hüznü aynı anda yaşayanlar bir bir yürek kadrajıma takıldı. Gözyaşımla sulanan sözler Gül Name satırlarıma yansıdı. 

Toplum olarak borderline kişilik bozukluğu mu yaşıyoruz bilinmez. Bilinmesi gereken her zaman ve mekânda karşımıza çıkabilecek olan her şeye hazırlıklı olmamızdır ve üzerimize düşeni hakkıyla yapmamızdır. Kendimizi her alanda eğitmek ve edindiğimiz bilgileri özümsemek, hayatımıza indirgemek, yaşamak, nesillere aktarmak ve yaşatmak gayretimiz olmalıdır. Hayat; temelini milli ve manevi değerlerimizin oluşturduğu kurallarıyla yaşandığı kadar güzeldir. Covid-19 salgınının en kısa zamanda bittiği güzel günler temennisiyle. Sağlıcakla kalın. 

Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...


1 yorum:

  1. http://gullnamee.blogspot.com.tr

    Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

    YanıtlaSil