12 Nisan 2017 Çarşamba

BİLİNMEYEN YÖNLERİYLE METİN TEK

Bu haftaki durağımız Kırklarsırtı'ndaki Şehit Pilot Üsteğmen Bahadır Şahin Parkı içindeki Yosun Cafe... Konuğumuz ise evlat, abi, arkadaş, eş ve baba kimliği ile her kesimden insana örnek olan ve yine her kesimden insanın sevgisini kazanan, Tarsus'un değerlerinden birisi sanatçı Metin Tek...
Çamlıyayla Belçınar Köyü'nden inşaat işçisi Ahmet ve ev hanımı Hatice'nin üç çocuğunun ilki olarak, 2 Nisan 1983 tarihinde, Tarsus'un Bağlar Mahallesi'nde, anne ve babasının mutluluk nağmeleriyle gözlerini dünyaya açtı...


“Hayatta dün yok yarın var. Acısı ve tatlısı ile dünü dünde bırakıp, yarınlarım için her anlamda en iyisini yapabilmek adına gayret gösteririm” diyen, siyasetin her türlüsünden uzak duran, saygı, sevgi ve hoşgörüsüyle toplumda yaşayan tüm bireyleri insan olduğu için seven, yüreğinin büyüklüğünü ömrünün her deminde gösteren birisi...


"Bu toprakların farklı adreslerinden aynı evlatlarıyız. Bir Mardinliye Karadeniz türküsü, bir Trakyalıya da Ege türküsü verdiğimiz an adreslerimizin bir önemi kalmayacak. Türk Halk Müziği bir tarafa, diğer tüm müzik türleri bir tarafa" düşüncesini benimseyerek müzik felsefesini oluşturan, mütevazılık kitabının yazarı...


- "Hoş geldiniz... Nasılsınız Metin Bey?"
- "Teşekkür ederim. Siz nasılsınız?"


- "Bende iyiyim. Teşekkür ederim." - "Metin Bey biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?"
- "1983 Tarsus doğumluyum. On iki yıl kadar Tarsus'tan ayrı kaldım. Beş yıl önce tekrar Tarsus'a döndüm. Evliyim. Altı aylık bir kız çocuğu babasıyım. İnşaat mühendisi olarak hayatımı idame  ettiriyorum.”


- "Hiç kimsenin görmediği bir özelliğiniz var mı?"
- "Hiç kimsenin görmediği demeyelim ama insanların görüp de şaşırdığı özelliklerim var. Bunların başında agresif yapım gelir. Aslında görenler yumuşak, mülayim, çok iyi huylu derler ama bu tarz bir durumla karşılaştıklarında bir hayli şaşırırlar. Agresifliliğim çok uzun sürmez. Agresifliliği yaşadıktan on dakika sonra hiç farkında olmadan unutuyorum ve normal muhabbetime devam ediyorum. "


- "Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönleriniz nelerdir?"
- "Bildiğiniz gibi söz-müzik yapıyorum. İnşaat mühendisi olmamdan dolayı da bir tarafım sayısal alandır. Bu iki farklı konuyu kendimde barındırıyor olmamı beğeniyorum. Biraz önce bahsettiğim ani parlamam da  beğenmediğim yönümdür."


- "Keşke yapsaydım ya da yapmasaydım dediğiniz konular oldu mu şimdiye kadar?"
- "Tabii ki neticede kuluz. Hatamız oldu, olacak. Pişmanlıkla alakalı olarak müzikle ilgili şunu söyleyebilirim; müzik yapmaya çok geç yaşlarda başladım. Bir şeyler yazmaya, enstrümansal anlamda kullanmasam da çalmaya erken yaşlarda başladım. ‘Senin yaptığını kim dinler, kim beğenir, kimin hoşuna gider’ gibi çekimserliğim vardı ve bu kaygılarla yazdıklarımı kayda almadım. Bir şeyleri yazmışımdır, sonra yırtmışımdır. Bu benim pişmanlığımdır.  Keşke daha önce yapsaydım dediğim konusu ise kızımdır.


- "Allah bağışlasın..."
- "İyi ki Allah nasip etmiş... Umarım herkese nasip eder."


- "Âmin... Gerçekten çocuklar evlerimizin neşesi. Bir baba olarak da sizi kutluyorum. Çünkü takip ediyorum sizi... Evladınızla ilişkiniz süper..."
- "Teşekkür ederim."


- "Müzik kulağı da çok iyi... Metin Fan Sayfası'na girip çocuğuyla söylediği parçayı bir dinlemenizi tavsiye ediyorum." - "Her insanın hayatında yapmış olduğu büyük çılgınlıklar var. Hatta çılgınlık mutlaka bir tane vardır... Öyle değil mi? Peki sizin böyle bir çılgınlığınız var mı?"
- "Vardır tabii ki... Çok fazla vardır... Bunlardan aklıma gelen; Adana Spor futbol takımına spor tesisi inşa ediyordum. O zamanlar da yeni mezundum. Şantiye şefiydim. Çok fanatik Galatasaray'lıyım bu arada... Bir fanatik Beşiktaşlı olan o zaman ki patronuma, muhtemelen kendiside izleyecek bunu(YouTube videosunu), birkaç küçük masum yalan söyleyerek Galatasaray maçına gitmiştim. Ki o vakitler uçak biletleri şimdiki gibi ekonomik de değildi. İki maaşımı verip, uçak bileti alarak Galatasaray maçına sabah gidip, akşam dönmüştüm."


- "Güzel bir çılgınlık olmuş...” - “ Peki Metin Bey müzikle yolunuz ne zaman kesişti?."
- "Ben ilkokuldayken sıranın üzerinde ritim tutmaya çalışırdım. Maddi durumu çok iyi olmayan aileden geliyorum. Müzikal bir enstrüman alıp bir şeyler yapmak imkansız gibi bir şeydi. Mezun olup kendi paramı kazandıktan sonra bir şeyler yapmaya başladım. İlk bağlama aldım. Bağlama ile ilgili küçük bir anımı anlatayım; gittiğim bağlama kursunun ilk dersinin onuncu dakikasında hoca beni dışarıya attı. Nota bilmiyordum. Bende kendi kendime öğreneyim dedim. Benim babam da bağlama çalar. Babamdan destek almak istedim. O da; 'sen benim oğlumsan bana bir Allah'ın kulu öğretmedi, sende kendin öğrenmek zorundasın' dedi. Anamın affına sığınıyorum bir iki sene kafasını şişirdim. Hiç bir şey çalamadım diyebilirim. Sonra çalmaya başladım. Yaklaşık beş yıl sürdü."


- "İyi ki başlamışsınız. Bize büyük bir kazanımsınız. Sizi Tarsus’un bize kazandırdığı büyük bir ses sanatçısı olarak görüyorum ve gördüğüm için, değer verdiğim için de Gül Name'ye konuk ettik. Her zaman başımızın tacısınız. Her zaman Sizinle bir araya gelmek isteriz."
- "Çok teşekkür ederim."


- "Rica ederim.” – “ Sanat dünyasında idolünüz kimdir?"
- "Sanat dünyasında idolümle ilgili bir şey söylerim ama beni dinleyenler ne alaka diyebilir. Bana göre sanatçı dediğimiz kişilerin yaptığı müzik değil onların kişilikleri örnek alınmalı. Ben bu mana da Neşet Ertaş derim. O'nun üzerine de hiçbir şey söyleyemem."


- "Gerçekten mükemmel bir üstattır kendisi..."
- "O'nun gibi olamayız. Birinin yolundan gideceksek Neşet Ertaş derim."


- "Gittiğimiz her yerde dile getiriyoruz. O'nun gibi olamasak da en azından olmak adına mücadele etmek de güzel bir şeydir. Öyle değerli üstatlar gibi olmak adına mücadele ettiğini görüyoruz. Tebrik ediyoruz." - "Hangi sanatçıyla kişiliğinizi benzetiyorsunuz?"
- "Malum Anadolu rock yapıyorum. Hani o manada biraz Murat Kekilli biraz Murat Göğebakan diyebiliriz. Murat Kekilli'de bu toprakların çocuğu olduğu için zaman zaman mesajlar geliyor Çukurova'nın yeni Murat'ı diye... Buna çok mutlu oluyorum. Tabii ki olamayız ama bunları duymak bile bize yetiyor."


- "Bu konuda bize gelen mesajlarda Gül Name takipçileri de Sizi kişilik olarak Murat Kekilli'ye benzettiklerini ifade etmişlerdi." - "Bir sanatçı olarak ne tür müzik dinlersiniz?"
- "Çok teşekkür ederim. Aslında iltifat ediyorsunuz. Bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama sanatçı kelimesini bizden çok büyüklere kullanalım. Şarkıcı vs. dersiniz ama sanatçı demeyin rica ederim."


- "Çok mütevazisiniz..."
- "Estağfurullah... Dinlediğim müzik türlerine gelince; çok fazla ayırt etmiyorum. Arabesk çok az dinlerim. Benim için bir Türk halk müziği vardır bir de geriye kalanlar vardır. Türk Halk müziği bambaşka bir şeydir. Yaşanmışlıkları var, hikâyeleri var. Adam barda gördüğü birine bir şeyler yazıyor pop oluyor ama Türk Halk müziği o kadar basit bir şey değil. 600-700 yıl önce yazılmış ve hala dinlenen popülaritesini kaybetmemiş türküler var. Benim için türküler bir tık önde. Bana daTürk Halk müziği parçası yap diyorlar. Ben sadece bir tane yaptım. Anneannemin ve dedemin ardı ardına vefat etmesine istinaden yazdım. Onu yazdıktan sonra biraz çekindim. Türk Halk müziği yazmam için çok farklı noktalarda olmam gerektiğini düşündüm. İlham gelse bile onun ustası var."


- "Ama ben eminim ki siz onu da yaparsınız. Gerçekten mütevazi bir insansınız. Çünkü sanatçı kelimesini ifade ederken; sanatçı olduğunu söyleyip de topluma örnek olmayan kişileri ben biliyorum. Sanatçıların yaşantısıyla, konuşmasıyla, işiyle, ailesiyle vs her yönüyle bu topluma örnek olması gerekiyor. Sen bunun farkında olduğun için bence birçok kişiden, birçok sanatçıdan örnek bir sanatçısın. Bu konuda ben mütevaziliği kabul etmiyorum. Önemli bir konuya değindiğin için teşekkür ediyorum. Bir şeylerin farkında olmak gerekiyor. Bu sadece sanat camiası için değil hangi mesleği icra edersek edelim topluma örnek bireyler olmak adına o meslekle alakalı mücadele etmek gerekiyor. Bu mücadeleyi verdikten sonra da başarı kendiliğinden geliyor." - "Şuan da inşaat mühendisisin... İnşaat mühendisliği değil de keşke şu mesleği yapsaydım dediğiniz oldu mu?"
- "Şuan bir mesleğim var, inşaat mühendisliği. Bir de hobim var, müzik... Her ikisi de bana babadan kalma. Babam inşaat işçisiydi. Aynı zamanda bağlama çalardı, söylerdi. Ben bu ikisiyle de gurur duyuyorum. İkisini de severek yapıyorum. Şu meslek olsaydı dediğim yok.


- "Yaşayamadığınız için pişmanlık duyduğunuz bir konu oldu mu?"
- "Müziğe keşke küçük yaşlarda başlasaydım. Bir de şunu söylemek istiyorum. Şuan 33 yaşındayım. İlk çocuğum Asel 6 aylık... Böylesine büyük bir duyguyu, hevesi ve şevki kazandırdığını bilseydim insana çok daha erken baba olmak isterdim."


- "Gerçekten annelik babalık duygusu çok güzel bir duygu. Allah yaşamayanlara yaşatsın. Bunun farkında olmakta güzel. Nice babalar biliyoruz ki evladıyla iletişimi çok kötü... Aile ile ilgili yaptığımız çalışmalarda bunlar gözlemlediğimiz konulardı. Ve zaman zaman gündeme getirmiştik. Ben bir kez daha baba olarak sizi tebrik ediyorum. Biraz önce de ifade ettiğim üzere tüm takipçilerimize Metin Fan Sayfası'ndan ailenizle iletişiminizi takip etmelerini tavsiye ediyorum."
- "Küçük bir şey eklemek istiyorum. Tabii ki anne ve babanın evladıyla iletişimi çok önemli… İnanın annenin evladıyla iletişimi, babanın evladıyla iletişimini hazırlıyor. O manada eşim Çağla Tek'e çok teşekkür ediyorum. Kızımızla iletişimi öyle güzel kuruyor ki dışarıdan birisi olarak da gitseniz kızımın yanına iletişime açık ve yüzünüze halde oluyor. Tekrar eşime teşekkür ediyorum."


- "Aile eğitim seminerlerinde dile gelen bir konudur; babayla evlat arasındaki iletişimi kuvvetli tutacak olan köprü annedir, anne ile evlat arasındaki iletişimi kuvvetli tutacak olan köprü de babadır. Ben teşekkür ediyorum siz bunu güzel benimsemişsiniz, yansıtıyorsunuz." - “İlk klibiniz Tarsus Suskunluğu'nun beklediğinin üzerinde beğeni alması sizi nasıl etkiledi? Bu klibin başarısı sizi başka projeler yapmaya teşvik etti mi?"
- "Şuan Yosun Cafede'yiz... Yosun Cafe ile iletişimimize sebep olan da Tarsus Suskunluğu klibimiz... Belkız Hanım'a da bu arada teşekkür ediyorum. Zaman zaman sayfamızda yayınladığımız klibimiz birçok kişiyle tanışmamıza vesile oldu. Yeni projeye gelince de; Sinan Avcı Abimize çok teşekkür ediyorum. 'Tarsus Suskunluğu' klibinde sponsorumuz oldu. İkincisini de kendisi istedi. Şu an 'Hiç Aklımda Yokken' klibi yayında."


- "Başarılarınızın devamını diliyorum. Burada bir parantez açmak istiyorum. Tarsus'umuzun yetiştirdiği kıymetli insanlar var. Sanat dünyasına kazandırdığı yerel sanatçılarımız var. Ben tüm Tarsus halkına, kurumlara, kuruluşlara bu sanatçılarımıza destek vermek konusunda ricada bulunuyorum. Bu sanatçılarımıza sahip çıkalım. Bunlar bizim değerlerimiz. Tarsus'un sesini dünyaya duyuracak olan köprüler olarak görüyorum ve destek çıkma konusunda tekrar ricada bulunuyorum." - "İkinci klibinizde hayırlı olsun. Klip çektiğiniz 'Hiç Aklımda Yokken' şarkısının hikayesini Gül Name için anlatır mısınız?"
- "'Hiç Aklımda Yokken' klibinde eşini kaybetmiş birini oynuyorum. Bebeği ile bir başına kalmış. Tabiri caizse şizofrene bağlıyoruz, hayaller falan görüyorum. Sözleri vs. itibariyle kavuşamama parçası… Parçanın özellikle bir hikâyesi yok. Bu parçayı İstanbul'da yazmıştım. Klibe gireceğimiz anda, en son stüdyo kaydında ben sözlerini biraz değiştirdim. İstanbul’da sevdiğimden ayrıydım. O zaman bunun sözlerini yazmıştım. Klibin senaryosunu da işin içine katınca eşi vefat etmiş bir insanı anlatıyormuş gibi bir durum çıktı ortaya. Çok olumlu tepkiler alıyorum. Önceki halini bilenler kıyaslamasını yapıyorlar. Şuan daha iyi odu..."


- "Açıkçası 'Hiç Aklımda Yokken' şarkısında kendimi bulduğum için etkilendim. Çünkü ben de eşimi kaybetmiş bir insanım. Kızım bir yaşında yetim kaldı. Biz hayatı kızımla mücadelelerle adımladık. Bizim sesimiz olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bu parçayla da beklediğinizin üzerinde bir başarıya ulaşırsınız inşallah." - "Sence ikinci klibiniz de ilk klibiniz gibi aynı başarıyı yakalar mı?"
- "İlk klibimizde Tarsus geçtiği için hemşerilerimiz nedir ne değildir diye baktılar, izlediler. Bizim şuanda takip edebildiğimiz 280 bin izlenmesi var. Onun dışında kaçak indirmeler vs. de var. Bunun oranının ne olduğunu tam bilmiyorum. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda Tarsus'ta yüksek oranda izlemiştir, dinlemiştir. Yeni klibimiz de Tarsus vs. gibi mekân, yer, muhit içermediğinden daha genel olduğu için geçebileceğine inanıyorum. Türkiye'nin her yerinden dinlenilir diye umut ediyorum."


- "Daha çok başarıya ulaşsın, sadece Türkiye değil dünya dinlesin inşallah..." - "Aile, müzik ve işiniz arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?"
- "Aile, müzik ve iş arasındaki dengeyi tek sağlayan ben değilim. Bu konuda yine eşime teşekkür ediyorum. Eşim hem çocukla hem evin ihtiyaçlarıyla fazla fazla ilgilendiği için bana çok fazla yük bırakmıyor. Zaten işin dışında ilgi alanımızla ilgili şeyler yaptığımız için bana çok fazla bir şey bırakmıyor. Aslında benden ziyade bu dengeyi sağlayan eşim."


- "Hani derler ya her başarılı erkeğin ardında eş var. Aslında ardında değil yan yana, diz dize, el ele olunca gerçek anlamda eşler başarıya ulaşıyor. Biz tekrar eşinize teşekkür ediyoruz sizin gibi kıymetli bir insanın başarısında imzası var. Onunla da tanışmak isteriz. İnşallah bir gün ev ziyaretine geliriz tanışmak adına..." - "Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?"
- "Gülmeleri anlamında şöyle bir şey anlatabilirim; ben 'Tarsus Suskunluğu' parçasını yayınlandıktan kısa bir süre sonra bir ablamız mesaj atmış. Neler neler yazmış; 'Sizin gibi ünlüler gider Etiler'de yaşar. Sonra memleketimden bir para kazanayım diyerek memleketine gelir... Gelir bir de memleketinde bir şeyler yapar...' diye yazmış öfkeyle... Ben de şunu sordum; 'ablacım siz nerde oturuyorsunuz.' Benim evin iki sokak aşağısında oturuyormuş. 'Ablacım biz aynı pazardan alış-veriş yapıyoruz, aynı bakkaldan ekmek alıyoruz. Bu nasıl olacak' dedim. Bayağı bir utandı. 'Kusura bakmayın. Ünlü olunca orda yaşadığınızı düşündüm' dedi. Bu vesileyle şunu söyleyeceğim. Tarsus'tayım... Burda yaşıyorum. Herkes gibi benim de mütevazı bir hayatım var. Canlı müzikle de alakalı şu sıralar çok mesaj geliyor. Canlı müzik, sahne vs. gibi şuan için kafamızda o tarz programlar yok. Bunlarla ilgili şuan bir şeyler yapmayı düşünmüyoruz. İlerleyen süreçte olursa kendi sayfamızdan duyururuz. İlgilenen arkadaşları mutlaka bekleriz."


- " Siz biraz önceki konuyu dillendirirken aklıma geldi. Toplum olarak önyargı konusunda müthiş derecede eğitime ihtiyacımız var. Bunun altını çiziyorum vicdan ve önyargı eğitimine ihtiyacımız var. Çünkü çok dejenere oldu hem ön yargılarımız hem de vicdanlarımız. Tüm takipçilerimize ön yargı konusunda kendilerini silkelemelerini rica ediyorum. Ve ben Size çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir sohbetti."
- "Estağfurullah... Ben de teşekkür ederim."


- "Tarsus Belediye Başkanımıza böyle güzel bir parkı Tarsus'a, Tarsus Halkı'na kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum. Biz kendisini çok seviyoruz, çok saygı duyuyoruz. Tarsus adına güzel çalışmalar yapıyor. Kendisini tebrik ediyoruz ve yanında olduğumuzu da bilmesini istiyoruz. Biz dün Metin Bey ile Vegas Cafe'deydik. Kahvelerimizi içtik, biraz hasbıhal ettik. Vegas Cafe'nin işletmecilerine burdan tekrar teşekkür ediyorum. Yosun Cafe'ye çok teşekkür ediyorum. Yosun Cafe işletmecisi Belkız Hanım her zaman için bize kapılarını açmıştır. Aynı zamanda bize destek veren Melodi İletişim'e ve bu röportaja emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Metin Bey ile başka bir zaman diliminde tekrar görüşmek üzere diyorum. Gül Name'de kalın... Biz sizleri çok seviyoruz... Hoşça kalın... Sevgiyle Kalın...

Emine KUREN

http://gullnamee.blogspot.com.tr

Yazılarımın izinsiz ya da kaynak belirtilip link verilmeksizin kopyalanması, yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder